10 Eylül 2017 Pazar

Uykuyu Eğittik

Merhaba, bu bebelerin hiçbir şey bilmeden doğduklarından daha önce bahsetmiştim. Buna uyumak da dahil..
Evet uyumayı da bilmiyorlar. Yani aslında biliyorlar, ama sıkış tepiş, ıslak ve sıcak ortamda. Yani anne rahminde, yumuş yumuş kesesinin içinde. Bu yüzden yenidoğan döneminde, kundak hayat kurtarıyor. Peki ilk 3 aydan sonra? Sürekli sallayacak mısınız? Kucağınızda gezdirecek misiniz? 4 kiloyken hayat kolay. Ya 10 kilo olduğunda? 8 yaşında ayakta sallanarak uyutulan çocuklar biliyorum ben. Okula gidiyorsun yahu insaf..
Bu aslında "ya bi'büyüsün nasıl olsa hallolur" diye geçiştirebileceğiniz bir konu değil. Geçmiyor işte öyle, kazık gibi çocuğu sallarsın ayağında. Peki nedir bu uyku eğitimi? Ilk 3 aydan sonra, bebeğin kendini sakinleştirip, kendi kendine uykuya dalmasını öğretmek.. Bunun için çeşitli yöntemler var. En basiti ağlamaya bırakmak. Celallenmeyin anlatacağım.
Ne kadar zor bir doğum, lohusalık, kolik dönemi geçirdiğimi tekrar anlatmayacağım. Diğer yazılarımda uzun uzun bahsettim. Simirna cidden çok zor bir 3 ay geçirdi. O yüzden uyku eğitimine erken başladık. Çünkü ben artık Walking Death setinden çıkmış gibi dolaşıyordum ortalıkta. (Zombi)
Siz ilk 3 ayın bitmesini bekleyebilirsiniz ki önerilen de bu. Bu yöntemin kaşifi Dr.Richard Ferber. O yüzden Ferber yöntemi de deniyor. Bu beyfendi diyor ki; "Bebeklerin ağlamayı kontrol etmeyi ve tek başlarına uykuya dalmayı öğrenmeleri kaçınılmaz bir süreçtir."
Buradan yola çıkarak, bebeklerin ağlayarak kendi kendilerine sakinlesmeleri ve akabinde uykuya dalmaları, gece uyandıklarında ise kimseye ihtiyaç duymadan tekrar uyumaları gerekir. Bu durum eğitilebilir bir şey. Normalde bebek gece acıktığı için de uyanabilir. Ama çoğunlukla tekrar uykuya nasıl geçeceğini bilmediği ve korktuğu için uyanık kalır. Siz de gider ya emzirir, ya mama yedirir ya da sallarsınız. Yenidoğanlarda bu durum çoğunlukla acıkmadan kaynaklı. O yüzden yemesin de uyusun diyemezsiniz. Geceleri 4 kere 5 kere, şanslıysanız 1 kere 2 kere uyanır. Bizimki aç olmamasına rağmen uyanırdı. Sonunda kendisini Ferberledik.

Bu yöntemi uygularken dikkat edilecekler:
✔ Bebek aç olmayacak.
✔ Bebek susuz olmayacak.
✔ Bebeğin bezi kirli olmayacak.
✔ Bebek o an için hasta veya kolik sancılı olmayacak.
✔ Bebek normal bir insan gibi, sorunsuz bir yatma vaktine hazır olacak.

Yöntem öncesi uykuya hazırlık rutinleri:
✔ Banyo ve masaj.
✔ Kitap okuma saati.
✔ Anne-bebek oynaşma saati.
✔ Müzik dinlemek.
✔ Uyku maması yedirmek.
Bunlardan herhangi birini uyku öncesi rutini olarak uygulayabilirsiniz. Ya da kendiniz bir rutin üretebilirsiniz. Böylece bir süre sonra bebeğiniz, bu rutinin ardından uykuya gidileceğine koşullanacaktır. Ben, banyo-masaj-mama üçlüsünü uygulardım.

Yöntem uygulanırken:
1) Bebeği iyi geceler dileyip öperek yatağına bırakıyor ve odadan çıkıyorsunuz.
2) Ağlamaya başlayan bebeğin yanına KESİNLİKLE 10 dakika dolmadan girmiyorsunuz.
3) 10 dakika sonra hala ağlıyorsa, odasının ışığını açmadan, yanına gidiyorsunuz. Kucağınıza almadan, sakin bir sesle orada olduğunuzu belirtip, seviyorsunuz. Bu aşamada bebek önce sesinizi duyup afallıyor. Ama kucağınıza almadığınızı görünce daha çok ağlıyor. Sakin kalın bu çok normal. Yanında 1 dakikadan fazla durmuyorsunuz. Ağlarken tekrar çıkıyorsunuz.
4) Ikinci kez içeri girmeden önce, 15 dakika bekliyorsunuz. Bu süreç içinde de ağlamaya devam ederse, 3. maddede belirtilenleri aynen uyguluyorsunuz. Bu sefer 2 dakika yanında kalıyorsunuz.
5) Üçüncü kez yanına girmeden önce, 20 dakika bekliyorsunuz. Bu süreçte genellikle uyumuş oluyorlar. Eğer çok inat ettiyse, yine 3. maddede belirtilenleri uyguluyorsunuz. Bu sefer 3 dakika yanında kalıyorsunuz.
6) Bebeği yatırdığınız saatten itibaren 45 dakika geçti ve hala ağlıyorsa, yöntemi iptal ediyorsunuz. 1 hafta sonra tekrar deniyorsunuz.
Genelde 30 dakika içinde uyuyup, günler ilerledikçe de bu süreyi kısaltıyorlar. Bir hafta içinde de tamamen oturmuş oluyor. Tebrikler!! Başarılı olursanız, bebeğiniz gece 1 kere uyanacak ya da hiç uyanmayacak. Ve size yaklaşık 10-11 saatlik bir gece dinlenmesi sağlayacak. En azından bizde öyle oldu. Unutmayın her bebek aynı değil. Sizin bebeginiz uykuyu sevmiyor olabilir. Ama yine de bu eğitim deliksiz uyumasını sağlayacak. Kendini uyku aralarında sakinleştirmesini, kendi kendine uykuya geçişi sağlayacak.
Ilk birkaç gün başarılı olsanız bile, uyuduktan 45 dakika sonra uyanıp ağlamaya başlayabilir. Korkmayın 15 dakika sürüyor en fazla. Tekrar uyuyorlar. Asla yanına girmiyorsunuz. 15 dakikayı geçerse başka bir problem olabilir. O zaman kontrol edebilirsiniz.
Simirna hala 12 saate yakın uyur. Gece 9 gibi yatar. Ertesi sabah 8 buçuk gibi uyanır. Ben artık yanına yatıyorum. Bu da yöntemlerden biri. Bunu küçükken denemememin sebebi, kucak istemesi. Yanına yatsam bile çıldırmış gibi ağlamaya devam ederdi. Çünkü derdi kucak. Kucaktan vazgeçince uyku eğitimini daha rahat şekillendirdik. Birde yaş itibari ile sarılmaya, öpmeye, laf dinlemeye, oynaşmaya daha çok uyum sağlar oldu(1 yaşından sonra). Bu eğitim sürecinde kesinlikle dikkat etmeniz gerekenler:
✔ Bebeğin derdi varken eğitimi vermeyeceksiniz.
✔ Bebeğin 45 dakikanın üzerinde ağlamasına izin vermeyeceksiniz.
✔ Bebek asla kucağa alınmayacak.
✔ Bebek ağlama esnasında kusarsa asla eğitime devam etmeyeceksiniz. Bir süre sonra reflüye sebep olur.
✔ Bebeği yatağa bıraktığınızda, yorgan, çıkarabileceği çarşaf, peluş oyuncak, pike tarzı şeyler olmayacak. Daha sonra girip üstünü örtersiniz. Fakat tepinirken dolanabilirler.
Kusma ve yorgana dolanma durumları başımıza geldiği için, siz de hazırlıklı olun istedim.
Her şeyden önce, anne ve babanın kendilerini eğitime hazırlamaları çok önemli. Bunun bebeğe bir eziyet değil, bir eğitim olduğunu kabullenin. Kurallarının ve yöntemlerinin olduğunu, hayatı sizin için kolaylaştırmanın yanı sıra, bebeğe uykuyla ilgili kuralları öğreteceğini kabullenin. Deneyecek anne ve babalara şimdiden başarılar dilerim. Sadece benim yazdıklarımla kalmayıp, yöntemi ayrıntılı araştırın. Ve doktorunuza sorun. Bazı doktorlar uyku eğitimine karşı. Bizimki de karşıydı ama ben insiyatif kullandım 😛 Sonuç olarak başarılı oldum. Ama bunlar fabrikadan çıkma değil sonuçta. Belki bebeğiniz nefret eder. Hiç belli olmaz. Sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder