Merhaba, çatal kaşıkla kendi kendimize yemek yemek ne güzel değil mi? Bunu bebekler neden yapamasın?
Aslında bebeği klasik besleme yöntemi, doğum kilolarını vermek için ideal. Çocuğu besle, oynat, yıka, peşinde koş derken verirsiniz. Hele bebeğin yemek saatlerinde o tabak 1 saatte anca bittiği için, siz bir şeye dokunamıyorsunuz. Şunu da ye kızım bunu da iç oğlum derken, masada oturmaktan kapanmış iştahınız.
Şuradan başlayalım, BLW nedir? Baby Led Weaning. Yani liderliğini bebeğin yaptığı beslenme saati. Ek gıdaya geçiş döneminde, ne kadar erken alıştırırsanız, sonrasında o kadar rahat edersiniz.
BLW yöntemini denerken, dikkat edeceğiniz 2 kural var. Bebek her zaman dik oturacak.(6.aydan sonra) Sağa,sola,arkaya kaymayacak. Siz de sürekli yanında olacaksınız. Göz teması kuracaksınız.
Önüne koyduğunuz besinler bebeğin tutabileceği, damağında ezebileceği, ama elinde dağılmayacak kıvamda olacak. Mesela minik köfteler. Fırında parmak patatesler, havuclar, krepler, rulo omletler (1 yaşından önce sarısıyla), kaşar, salatalık içi, haşlanmış sebzeler.. Siz kendi alternatiflerinizi üretebilirsiniz. Simirna'ya genelde köfte yapardım. Baharatsız, yağsız.. Tereyağında kızartırdım. Bayılırdı. Eline alır, eme eme dakikalarca yerdi. Aynı şekilde sabah kahvaltılarında krepleri de çok severdi. Fırında kaşarlı patates, doktorunuz izin verirse mantar.. Hepsini kendi yiyebilir. Zaten 2 yaşına kadar reflex olarak, eline geçen her şeyi ağzına götürme huyları var. Bundan faydalanın. Bırakın besinleri tanısın. Yapılarını, kokularını, tatlarını keşfetsin. Sonrasında kendi yemeye alışacak ve çok rahat edeceksiniz.
Biz yarı klasik yarı BLW ilerledik. Kendi atıştırdıktan sonra, bir tur da ben yedirirdim. Sonrasında biberon maması.(emmiyordu) Siz klasik yöntemi es geçebilirsiniz. Sadece BLW veya sadece klasik yöntemi kullanabilirsiniz. Ama emiyorsa veya biberon maması kullanıyorsa, öğünden sonra mutlaka beslemelisiniz. Çünkü yaklaşık 1-1.5 yaşına kadar bebeklerde öğün mantığı olmuyor. Bebekler için ana yemek süttür her zaman. Sütü aparetif kabul edip, katı gıdaları ana öğün saymaları zor oluyor. Simirna hala kahvaltıda tıka basa da yese, üstüne süt istiyor..
1 yaşına kadar evet zor oluyor. Çünkü besinler kısıtlı, bebeğin kontrolü zayıf, dikkati hemen dağılıyor. Açlığa dayanamıyor veya oturmaktan sıkılıyor. Ama yılmadan öğretin. Tabaktan eliyle besin almayı, onu ağzına götürüp, çiğneyip yutmayı. Çünkü 1 yaşından sonra bu durum harika bir hal alıyor. Çatal kaşık kullanmaya hevesleniyor. Simirna şuan 16 aylık ve 1 yaşından beri çatal kullanıyor. Baya da ustalaştı. Metal çatal(tatlı çatalı) kullanıyor çünkü ben çok üstüne düştüm ve ince motor becerisini dikkatli oturttum. Siz endişe ediyorsanız, tabii ki yumuşak çatallar tercih edin. Kahvaltısı artık baya zengin olduğu için, önüne ne koyulursa ya eliyle ya çatalla yiyor. Püre, çorba gibi gıdalarda beceriksiz henüz. Onları ben yediriyorum. Ama bir yere kahvaltıya gittiğimizde, inanın o kadar rahat ediyoruz ki. Çünkü mama sandalyesine oturup, bir yetişkin gibi bizimle kahvaltı ediyor. Hatta bazen o kadar bağımsız takılıyor ki, ben içerlenip ağzına lokma tıkıştırmak istiyorum. O durumda bile elimden lokmayı alıp kendi yemeye kalkıyor. Hiç çizgi film açıp yedirmek istemedim. Öyle bir alışkanlığı da yok.
Birde bu durumun bardaktan içme kısmı var. Simirna alıştırma biberonu kullanmadı. Yani 3 gün falan. 3.gün dişledi biberonu. Sonrasında yenisini almadım. Suluk kullanmıyor. Her şeyi bardaktan içiyor. 1 yaşından önce çay bardağı kullanıyordum. Ama şimdi su bardağından da içebiliyor. 2 ay öncesine kadar kendi tutup içmeye kalktığında, bardağı tüm yüzüne dayıyordu. Ama şimdi dudaklarını da tutturabiliyor 😅
Yine 14 aylıkken pipet kullanmayı da öğrendi. Ufak tefek rötuşlar kaldı. Mesela meyve suyu kutusunu sıkmamayı öğrenmesi gibi..
Bu arada, BLW yönetimi denerken, önlükler, yere serilecek çarşaflar ve mama sandalyesi kurtarıcınız. Çünkü illa ki yerlere atacak, kafasına sürecek, sandalyeyi bulayacak. Ben üstünü çıkarırdım, önlük giydirirdim sadece. Sonrasında kendisini temizlemek kolay oluyor.
Sizi bıktıracak şey, mama sandalyesini temizlemek 😅 Birde gün içinde atıştırmalık verin. Onlar da el ve parmak kaslarının gelişmesinde önemli. Dilim kabuksuz meyveler. Bebekler için atıştırmalıklar. Biz, Hipp'in atıştırmalıklarını alıyorduk. Ama nasıl seviyordu. Hele ki o gofret.. Yaban mersinli. Benim bile yiyesim geliyor. Hepsiburada ya da migros sanal markette var. Sipariş etmek isterseniz.
Simirnaya hiç market tipi mama veya atıştırmalık kullanmadım. 1 yaşına kadar. Maması yine Hipp'ti. Yarı organik. Zaten tam organik tek şey anne sütü. Kavanoz mamaları ve atıştırmalıkları hatta şampuanı bile Hipp'ti. Aynı ayarda çok mama var. Buna başka bir yazıda değineceğim.
Bebekler 2 yaşına yaklaşırken zaten her şeyi kendi yapmak isteyecek. Onu yapabileceği şeylerle ne kadar erken tanıştırırsanız, ilerde o kadar rahat edeceksiniz. Annelerin en büyük 2 sorunu uyku ve beslenme saatidir. Sinir krizi geçirtir. Bıktırır. Yıldırır. Ben bu ikisini de kendisinin yapabileceğini, erkenden öğrettim. Şimdi inanın bu ikisi benim en küçük problemim. Çünkü zaten içinde olduğumuz 2 yaş sendromu ile, birde bu problemlerle uğraşsaydım kafayı yerdim.
Sonuç olarak, uyku eğitimini ve BLW'yi sonuna kadar destekliyorum. Bebeklerin özgüvenleri, sorunları aza indirmek, huzurlu kalabilmek için böyle yöntemler geliştirilmeli.
Modern çağın modern bir annesi olarak, yeni yöntemlere her zaman açığım. Gelişmeleri, teknolojiyi ve bilimi sürekli takip etmek gerektiğini düşünüyorum. 10 sene içinde bile, çocuk gelişimi ve bebek bakımı konusunda ciddi gelişmelere imza atıldı. Artık hiç birimiz tarlada çapa yapıp, yemeğin en organiğiyle beslenen, doğurup işine devam edebilen teyzeler değiliz. Şehir hayatı, GDO'lu besinler, çevre kirliliği, güvensizlik bizleri daha zayıf bir hayata mecbur bırakıyor. Birde çağın gerisinde kalmak, hem size hem çocuğunuza zarar. Ha imkanınız varsa köyünüzde, çiftliginizde, seranızda, her şeyin organiğine ulaşıp, sakin bir hayat yaşamaya, doğayla iç içe olmaya çalışın. Lütfen şehirlerden uzak durun. Gerçi artık bu da çözüm değil. Her yer beton.
Siz en iyisi çocuğunuz için bir tane fidan dikin. Doğanın ciğerlerine katkıda bulunun. Mutlu yarınlara..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder